Legionella BRL 6010

Legionellla inspectie BRL 6010

Wilt u zeker weten of uw drinkwater- of proceswaterinstallatie veilig is en voldoet aan alle gestelde eisen? Neem dan contact met ons op voor een deskundige legionella inspectie. Feringa-Tabak voert inspectie uit aan uw waterinstallatie om de huidige staat in kaart te brengen. Legionella is een bacterie dat zich regelmatig in waterinstallaties bevindt. Voor de veiligheid is het daarom noodzakelijk om een BRL 6010 inspectie periodiek te laten uitvoeren. Van elke inspectie die wij verrichten, wordt er naderhand een rapportage opgesteld. Hierin wordt duidelijk en concreet omschreven welke punten eventueel aangepakt dienen te worden of punten waarvan wij u zouden adviseren deze te verbeteren, voor de veiligheid van uw water.  

BRL 6010 inspectie nieuw te bouwen drinkwaterinstallaties​

Naast inspecties op de aanwezigheid van legionella in bestaande waterinstallaties, staat Feringa-Tabak tevens voor u klaar in heel Nederland voor het inspecteren van nieuw te bouwen (drink)waterinstallaties. Tijdens de bouw van het pand, komen onze ervaren inspecteurs op kritische momenten inspecties uitvoeren aan de installatie, op vooraf afgesproken tijden. Denk hierbij aan de inspectie van een drinkwaterinstallatie in een vloer, voordat er beton gestort gaat worden. Hierdoor kunnen gevaren of risico’s vroegtijdig worden gesignaleerd en aangepakt. 

Inspectie met monstername verplicht en noodzakelijk

Wanneer wij van Feringa-Tabak bij u een BRL 6010 inspectie komen uitvoeren, wordt door middel van monstername vastgesteld of er een concentratie legionella aanwezig is in uw water. Legionella onderzoek kan zowel worden gedaan in drinkwaterinstallaties als proceswaterinstallaties. Behoort uw bedrijf tot de prioritaire bedrijfsgroepen? Dan is het wettelijk verplicht om periodiek monsters van het aanwezige water te laten controleren op legionella. Aan de hand van de uitslagen van deze monsters, kan worden bepaald of er maatregelen genomen dienen te worden om legionella tegen te gaan. 
Behoort uw bedrijf tot de overige groepen gebruikers? Dan is ons advies om met regelmaat uw drinkwater tevens te controleren door middel van monstername. U bent namelijk wettelijk gezien verplicht om ervoor te zorgen dat uw drinkwater altijd veilig is voor uw personeel, huurders of andere gebruikers. 

Legionella onderzoek monstername Feringa Tabak

Analyseren van legionella monsternames

Wanneer wij monsters hebben opgenomen tijdens een BRL 6010 inspectie, dan worden deze getest op de aanwezigheid van legionella. Dit gebeurt altijd door een geaccrediteerd laboratorium. De monsters die door ons zijn genomen, worden binnen 24 uur ingezet door het laboratorium voor een betrouwbaar testresultaat. De uitslag van de legionella monstername is na acht dagen bekend. 

Periodieke inspectie waterinstallatie op legionella

In een proces- of drinkwaterinstallatie kunnen beveiligingstoestellen aanwezig zijn. Deze veiligheidsapparatuur is er in vele soorten en uitvoeringen te verkrijgen. Een voorbeeld van een beveiligingstoestel is een controleerbare keerklep (terugstroombeveiligingen type EA). Deze controleerbare beveiligingskeerkleppen dienen jaarlijks geïnspecteerd te worden of deze nog naar behoren werken. Deze controles dienen geregistreerd én beheerd te worden. Feringa-Tabak voert deze inspecties graag voor u uit en wij houden tevens de registratie bij van deze controles. Andere installatieonderdelen en appendages dienen bovendien met regelmaat geïnspecteerd, onderhouden en getest te worden, om veilig gebruik van het water te kunnen garanderen. Denk hierbij aan periodieke controles van bijvoorbeeld de werking van warmwatertoestellen. Met jarenlange ervaring en up-to-date kennis staat ons team van specialisten klaar om de gehele controle van uw (drink)waterinstallatie te verzorgen. Meer weten over welke verplichte controlewerkzaamheden er beschreven staan voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op!

Risicoanalyse en beheersplan legionella waterinstallaties

Voor een goede beheersing van de veiligheid van uw waterinstallatie is het verstandig om een risicoanalyse en beheerplan op te laten stellen. Een legionella risicoanalyse en beheersplan (RI/BP) is voor een aantal bedrijven een wettelijke verplichting, waaronder voor prioritaire installaties. Welke installaties tot deze groep behoren, staat beschreven in de ISSO publicatie 55.1. Enkele voorbeelden van bedrijven met prioritaire waterinstallaties zijn openbare zwembaden, zorginstellingen en hotels. 
Een legionella risicoanalyse en beheersplan dient voor deze waterinstallaties opgesteld te worden door een bedrijf dat gecertificeerd is volgens de BRL 6010. Wij van Feringa-Tabak zijn uiteraard in het bezit van dit certificaat. 
Behoort uw waterinstallatie niet tot de prioritaire groep, dan geldt er een zorgplicht. Om deze zorgplicht goed te kunnen uitvoeren, is het aan te bevelen om een legionella risicoanalyse en beheersplan op te laten stellen en daarmee gelijk te behandelen als een prioritaire waterinstallatie. Denk hierbij aan bedrijven met toegang tot sporthallen, schoolgebouwen, openbare bijeenkomstgebouwen en natte koeltorens. Met een beheersplan en risicoanalyse heeft u een goede wijze om een veilige waterinstallatie te verkrijgen en te behouden voor alle gebruikers, zodat u voldoet aan uw zorgplicht. 

Digitaal legionellabeheer

Naast BRL 6010 inspecties biedt het veel voordelen om te kiezen voor digitaal legionellabeheer. Hierbij wordt er een online dossier aangemaakt voor u, waarin uw legionella beheersplan komt te staan met daaraan gekoppeld uw persoonlijke beheersmaatregelen. U ontvangt hiermee o.a. automatisch een melding wanneer geplande taken uitgevoerd dienen te worden, zoals spoelacties, temperatuurmetingen of monsternames.

Met digitaal legionellabeheer voorkomt u dat deze belangrijke taken voor de veiligheid van het water, niet worden verzuimd. Een melding kan in de vorm van een e-mail of berichtje op uw telefoon worden ingesteld. Middels een handige app kunt u op een iPod, iPhone of iPad de applicatie installeren en digitaal uw legionella beheersplan bijhouden. Taken die op de planning staan, kunnen in deze app handig uitgevoerd, afgevinkt en gelijk geregistreerd worden en door slimme gekoppelde temperatuurmeters in de installatie, kunnen temperatuurmetingen automatisch worden opgeslagen in deze app. Inloggen is mogelijk via elk apparaat, zodat u in uw eigen dossier het gehele overzicht kunt beheren. Indien gewenst, kunnen wij u op afstand hierbij ondersteunen. 

Voordelen digitaal legionellabeheer 

  • Aanzienlijke tijdwinst bij de uitvoering van de beheersmaatregelen
  • Automatische melding van geplande uit te voeren beheersmaatregelen
  • Automatische registratie van uitgevoerde beheersmaatregelen in uw digitale logboek
  • Duidelijke en automatische melding bij overschrijding van gemeten waardes

Starten met digitaal legionellabeheer bij Feringa-Tabak

Spreken de voordelen u aan en zou u graag willen starten met het digitaal beheren van uw waterinstallaties wat betreft legionellamaatregelen en controles? Dan bent u bij Feringa-Tabak uit Drenthe aan het juiste adres. Wij bieden het volledige pakket aan, zodat u kunt beginnen. Er zijn hiervoor een aantal producten nodig:

Een iPod, iPhone of iPad met bluetooth of met een bedrade meetsonde (thermometer). Het is uiteraard mogelijk uw eigen toestel of apparaat hiervoor te gebruiken. Anders kunt u deze bij ons aanschaffen. 

Wij bieden een complete set aan, bestaande uit een iPod (ander apparaat in overleg) met degelijke beschermhoes, meetsonde, een voor geïnstalleerde en ingestelde app en een degelijke koffer om het geheel netjes op te bergen. Deze set is een eenmalige investering van €445,-.

Altijd toegang

Om altijd toegang te hebben tot uw digitale dossier, heeft u een abonnement nodig. De kosten zijn afhankelijk van het aantal tappunten waaruit uw waterinstallatie bestaat. Wij richten voor u het gehele digitale dossier in. Denk hierbij aan het plaatsen van het beheersplan en het opstellen van de bijbehorende beheersmaatregelen. De kosten voor het inrichten van uw digitale dossier wordt vooraf met u afgesproken. De abonnementskosten staan hieronder opgesomd.

*Aantal tappunten:        
20 stuks voor € 7,50
50 stuks voor € 15,00
100 stuks voor € 22,50
200 stuks voor € 30,00
400 stuks voor € 37,50
800 stuks voor € 45,00
1600 stuks voor € 52,50 

* Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw. 

Wilt u gebruik gaan maken van het digitaal beheren van legionella in uw waterinstallatie of graag meer informatie over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan gelijk contact met ons op. Op de website van legionella dossier vindt u meer informatie over digitale legionellabeheer, alle voordelen en de terugverdientijd.

Liever eerst een demo proberen? Dat is zeker mogelijk, vraag naar de mogelijkheden. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer: 0591 313326 of door te mailen naar info@feringa-tabak.nl

Schrijf u nu in voor uw volgende cursus!

Kies hieronder welke cursus u wilt gaan volgen:

Gebruikt u afwijkende factuur gegevens? Vul deze hieronder in of laat deze leeg indien deze gelijk zijn aan de bovenstaande gegevens.

Gebruikt u afwijkende factuurgegevens, of heeft u opmerkingen? Dit kunt u doorgeven in het opmerkingen veld hieronder.