Temperatuur­overschrijding­berekening

Temperatuuroverschrijdingberekening, TO-berekening, temperatuur gebouw, te warm in huis, temperatuur binnen monitoren, temperatuur inspectie, zomercomfort, perfecte binnenklimaat

Temperatuur­overschrijding­berekening

Het valt niet meer te ontkennen, duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk aspect om rekening mee te houden als bedrijf of huiseigenaar. Woningen en gebouwen worden daardoor steeds energiezuiniger en luchtdichter gebouwd. Hoe energiezuiniger het gebouw, des te beter het is wanneer wordt gekeken naar duurzaamheid. Omdat gebouwen steeds luchtdichter worden gebouwd, zal er meer overlast gaan ontstaan door te hoge temperaturen in een woning of bedrijf. Om inzicht te krijgen in de binnentemperaturen over het verloop van een jaar, kan er een temperatuuroverschrijdingberekening worden gemaakt. U kunt hiervoor terecht bij ons gespecialiseerde team in Ter Apel en Emmen.

Temperaturen monitoren voor comfort en energieverbruik

Het is belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van een energiezuinige woning of pand. Hoe minder energie een pand verliest, des te minder hoeft er worden verbruikt om bijvoorbeeld in de winter de temperatuur op pijl te houden. Alle mogelijkheden waar warmte door verloren kan gaan, worden onderzocht en aangepakt. Hierdoor ontstaat er een luchtdichte omgeving. Doordat u in uw bedrijf werkt met installaties of omdat uw woning de hele dag in de zomer in de volle zon staat, kan de temperatuur flink oplopen. Bij de ontwikkeling en inrichting van een gebouw dient er daarom tevens rekening gehouden te worden met het zomercomfort. Hiervoor is een speciale berekening ontwikkeld. 

Temperatuur­overschrijding­berekening laten maken

Om een indicatie te krijgen van de wisselende temperaturen, het energieverbruik en het zomercomfort in gebouwen, dient er een temperatuuroverschrijdingberekening (TO-berekening) te worden gemaakt. Hierbij wordt het aantal uur boven de 25°C en 28°C gemeten. Als harde eis dient het resultaat uit deze berekening (ook wel GIW-eis) niet meer dan 300 overschrijdingsuren te hebben van boven de 0,5 PMV. Voor kantoorgebouwen en Rijksgebouwen geldt het PMV-criterium voor niet meer dan 150 uur. De PMV-waarde is gebaseerd op de warmtebalans van het menselijke lichaam. Het lichaam is thermisch in evenwicht als de inwendige warmteproductie gelijk is aan het warmteverlies in de omgeving. Cijfers uit een temperatuuroverschrijdingberekening liggen doorgaans tussen de -3,0 en de + 3,0. Gemiddeld genomen is een resultaat van deze berekening met een PMV van 0,0 waar mensen zich het meest bij behaaglijk voelen in een ruimte.

Hoe wordt een TO-berekening gemaakt?

Een temperatuuroverschrijdingberekening is een berekening van een gebouw met klimaatinstallaties. Hierbij wordt uitgerekend of de aanwezige installaties niet voor te veel uren zorgen boven de 25°C en de 28°C. Voor deze berekening worden alle bouwkundige, installatie- en gebruikersgegevens verzameld. Middels het geavanceerde programma VABI, wordt er een TO-berekening opgesteld. De meeste technische gegevens die nodig zijn, kunt u vinden in het bouwkundig en installatietechnisch bestek van de installatie. Een TO-berekening geeft u inzicht in de binnentemperaturen en zorgt ervoor dat u met de juiste aanpassingen, meer kunt besparen op energiekosten. Wilt u graag meer informatie over al onze mogelijkheden of gelijk een afspraak inplannen voor een temperatuuroverschrijdingberekening van uw pand? Neem dan contact met ons op. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 0591 313326 of door te mailen naar info@feringa-tabak.nl.

BENIEUWD WAT FERINGA-TABAK VOOR UW BEDRIJF KAN BETEKENEN?

Schrijf u nu in voor uw volgende cursus!

Kies hieronder welke cursus u wilt gaan volgen:

Gebruikt u afwijkende factuur gegevens? Vul deze hieronder in of laat deze leeg indien deze gelijk zijn aan de bovenstaande gegevens.

Gebruikt u afwijkende factuurgegevens, of heeft u opmerkingen? Dit kunt u doorgeven in het opmerkingen veld hieronder.